Choď na obsah Choď na menu

Propolis a jeho využitie

18. 3. 2022

Čo je propolis?
Včely na to určené zbierajú z pukov kríkov a stromov lepkavú živicovú hmotu, ktorú neskôr miešajú s voskom. Samotný propolis vzniká pôsobením enzýmov obsiahnutých vo včelích slinných žľazách. V podstate ide o včelie lepidlo, resp. tmel. V úli totiž slúži na vypĺňanie menších otvorov a na posilnenie obranyschopnosti včiel. Chráni včelstvo pred chorobami a zároveň zabraňuje vstupu parazitov do úľa. Ak sa do úľa dostane neželaný návštevník (napr. myš, jašterica a pod.), obklopia ho propolisom. Keďže sa tak postarajú o mumifikáciu, zabránia vzniku hnilobných procesov i zápachu.

Čo obsahuje?
- vitamíny – B1, B2, B3, B6, E, kyselinu listovú
- minerálne látky – vápnik, železo, mangán, kremík, chróm, kobalt, zinok, nikel, stroncium
- enzýmy
- bioflavonoidy
- esenciálne aminokyseliny
- zloženie sa mierne líši podľa umiestnenia úľov a zloženia rastlín v okolí

Účinky propolisu
Dá sa povedať, že med s propolisom fungujú ako liek na všetko.
► stimuluje imunitný systém
► má dezinfekčné vlastnosti
► pôsobí protivírusovo a antibakteriálne
► je účinný aj pri salmonele a kandide
► pomáha predchádzať bakteriálnym a vírusovým ochoreniam hrdla, sinusitíde, dentálnym ochoreniach ako afty
► pomáha pri kožných ochoreniach ako akné, bradavice, plesne
► pomáha pri sennej nádche
► pri ochoreniach žalúdka
► pôsobí proti gangréne v počiatočnom štádiu
► je účinný proti hemoroidom, vyrážkam, vredom
► pri liečbe popálenín regeneruje tkanivo

► poskytuje najrýchlejšiu pomoc pri hlbokých rezných ranách
► zastavuje krvácanie a urýchľuje hojenie rán a to aj zastaralé rany
► má účinky v prevencii zápalových ochorení kĺbov a pri reumatickej horúčke
► pomáha zlepšiť funkciu endokrinných žliaz
► je účinný pri regulácii krvného tlaku
► pôsobí upokojujúco na centrálny systém
► kladne ovplyvňuje spánok

Propolisová tinktúra
S propolisom sa najčastejšie stretávame práve v podobe propolisovej tinktúry. Tá vzniká lúhovaním surového propolisu v alkohole. Konkrétne v 80 %, aby sa optimálne vylúhovali všetky dôležité látky.


Dávkovanie:
Z hľadiska aplikácie má propolis použitie dvojaké. Užíva sa buď vnútorne, ako propolisová tinktúra či tzv. vodný propolis, alebo sa prikladá povrchovo na lokálne miesto ako obklad či kozmetická maska (tinktúra alebo propolisová masť), v závislosti od typu zdravotného problému, prípadne prevencie.

Dávkovanie podľa problému:
Afty, zapálené ďasná – 2x denne nakvapkajte tinktúru na vatový tampón a potrite ňou postihnuté miesta. Môžete tiež pár kvapiek pridať do vody a denne kloktať. Na trhu sú dostupné i zubné pasty s propolisom .
Bolesť hrdla, chrípka, zápal priedušiek – opäť sa odporúča kloktanie (s použitím propolisovej tinktúry – cca 30 kvapiek do pohára s vodou). Med s propolisom bude ideálnou kombináciou – do lyžičky medu pridajte 20 kvapiek tinktúry, užívajte 3x denne. Alebo zábaly na hrudník (propolisová masť)
Tráviace ťažkosti – hodinu pred jedlom (3x denne) užívajte cca 20 kvapiek pridaných do mlieka alebo medu. Pri zápche sa odporúča zriediť 50 kvapiek tinktúry v 1 dcl vody a vypiť nalačno.
Akné, problémová pleť, popraskaná pokožka – na vyrážky pomáha tinktúra, na pleť je vhodnejšie použitie vodného extraktu, ktorý neobsahuje alkohol, a preto ju nevysušuje alebo masť/krém s propolisom. Na suché popraskané chodidlá alebo ruky je vynikajúca propolisová masť s obsahom masla a olejov.
Bradavice, kurie oká – na postihnuté miesto naneste tinktúru a na noc prelepte (po cca 2 týždňoch by sa mali ukázať prvé výsledky).

Bolesť ucha – malý vatový tampón namočte do vodného propolisu a vložte do boľavého ucha. Prekryte ho suchým vatovým tampónom a nechajte pôsobiť aspoň hodinu, ideálne na noc (u detí cca 20 min.).
Hojenie rán, ekzémy – tinktúru alebo prášok z propolisu môžete pridať do bravčovej masti, lekárskej vazelíny či iného masťového základu a aplikovať priamo na kožu (samostatnou kategóriou je propolis na absces)..

Pre koho je propolis vhodný, resp. nevhodný ?
Propolis v tehotenstve – užívanie v tehotenstve a počas dojčenia nemá negatívny vplyv na budúcu mamičku či dieťa, avšak pozor na obsah alkoholu ako tinktúra. Sú aj prípravky bez alkoholu, napr. olejový a vodový roztok, tablety s koncentrovaným výťažkom a i. Tinktúru však možno použiť napr. na lokálne poranenia. Pridaním tinktúry do vody si môžete vyrobiť dezinfekčný sprej. (Pozor, propolis trochu lepí)
Ako podávať propolis deťom? – propolis je vhodný už pre deti od 3 rokov, či už na posilnenie imunity alebo na problémy s dýchacím ústrojenstvom. Odporúčania v dávkovaní sa najmä na internete často líšia, a preto je lepšie vsadiť na rady lekára alebo produkty špeciálne určené pre deti, napr. Propolis baby tinktúra. V príbalovom letáku sa dočítate potrebné informácie.

Ja osobne dávam od 2 rokov, 2-3 kvapky do teplého čaju, alkohol sa vyparí . Väčšie množstvo už deti cítia a nechutí im. Starším počítam podľa hmotnosti (1 kvapka na 1 kg váhy na deň, ale rozdelené na 3 dávky - napr. 21 kg dieťaťu 7 kvapiek 3x za deň) , tiež do čaju. 

Alergie a ochorenia – vznikne na propolis alergická reakcia? Ak ste precitlivení na včelie bodnutie či máte vedomosť o alergiách na viaceré rastliny, radšej sa otestujte. Môžete tak urobiť u lekára alebo v domácom prostredí. Stačí si vatovým tampónom s propolisovou tinktúrou natrieť kožu na predlaktí. Ak sa objavia červené fľaky, svrbiace vyrážky či ďalšie ťažkosti ako nevoľnosť a sťažené dýchanie, neužívajte ho.

Propolisová mastička
Zloženie našej, ktorú si vyrábame doma: Bambucké maslo, slnečnicový alebo kokosový olej , včelí vosk, propolis
Skladovanie a spotreba: odporúča sa skladovať na tmavom a chladnom mieste. Nemusí byť vyslovene v chladničke, ale vyhýbať sa priamemu slnku a zdrojom tepla. Používať s dobre umytými rukami, aby sa do masti nedostali nečistoty. Spotrebovať najlepšie do 1 roka od dátumu výroby.

Na zdravie! 