Choď na obsah Choď na menu

Včelí vosk

2. 8. 2015

Vosk je produktom metabolického procesu spracovania medu a peľu v tele včely medonosnej. Vzniká činnosťou voskotvorných žliaz a je vylučovaný vo forme voskových šupiniek.Pomocou končatín si ho prisúvajú k hryzadlám a formujú do tvaru buniek včelieho diela. Laicky povedané, včely vosk vypotia, potom stuhne a budujú si plásty.Na 1 kg vosku pripadá cca 1,5 milióna takýchto šupiniek. Včely ku vzniku 1 kg vosku spotrebujú 3,5 - 10 kg medu a okolo 50 g peľu.

 

Využitie vosku: výroba medzistienok, výroba sviečok, modelárstvo, šperkárstvo a priemysel, kozmetika a medicína
 

     Včelí vosk je zložitá látka, ktorá pozostáva z niekoľko desiatok zlúčenín, jeho hustota veľmi závisí od jeho teploty. Prirodzenou teplotou včelieho vosku je cca 36 st. C, na túto teplotu ho včely „ navrhli“ pre výstavbu a udržiavanie plástov. Znamená to, že sa včelí vosk prejavuje pri iných teplotách, ako prirodzených pre včely, inak.

     Pri skladovaní včelieho vosku a výrobkov z neho sa v priebehu jedného až troch mesiacov od výroby,(alebo pri skladovaní v chlade) vytvorí na povrchu bielošedý povlak. Nazýva sa „voskový kvet“ v niektorých krajinách „cukor“. Znižovaním teploty sa objem vosku zmenšuje a vzniknutý vnútorný tlak vytláča na povrch tekuté zložky. Pri opätovnom nahriatí (napr. fénom) sa povlak stratí – tekuté zložky vosku sa vrátia späť do jeho štruktúry. Ide o prirodzenú vlastnosť pravého vosku, ktorá nie je závadou.

 

Zafarbenie vosku závisí od niekoľkých faktorov, napr.:

- čistý včelí vosk má sýtožltú farbu

- vosk priamo z úľa, ktorý nie je čistený od medu a iných látok je sfarbený do hneda

- vosk ponechaný na slnku zbelie

- teplota zahrievania môže tiež ovplyvniť odtieň vosku

 - iné farby sa dajú docieliť pridaním rôznych farbív

 

Niektorí výrobcovia sviečok pridávajú do vosku tiež parafín - látka vhodná na výrobu sviečok aj na použitie v kozmetike - pre niektoré jeho vlastnosti.

 

My sa zaoberáme len spracovávaním prírodného včelieho vosku. Nepridávame parafín ani farbivá, preto sa týmto témam nebudeme bližšie venovať.

Z časti využívame vosk z vlastnej produkcie a taktiež  od kolegov včelárov. Snažíme sa o výrobu zdravých a prírodných produktov, ako za starých čias.  

 

O vosku, jeho vlastnostiach, spracovávaní, využití by sa dalo písať ešte mnoho. Uvádzame len niekoľko dôležitých informácií súvisiacich s výrobou našich sviečok, čím by sme mali odpovedať na Vami najčastejšie kladené otázky. Ak by ste predsa ešte niečo potrebovali vedieť, pokojne využite formulár v sekcii Kontakt.

 

 

Včelí vosk je veľmi vzácna surovina pre každého včelára, pretože sa pri jeho tvorbe včielky ,,namakajú" smiley Spracovávame ho najčastejšie topením a následne nalievaním do silikónových foriem. Po stuhnutí vzniknú krásne a voňavé sviečky. Čistý prírodný a príjemne aromatický vosk vám prevonia celú domácnosť. 

 

 

Potešte svojich priateľov, známych, kolegov či obchodných partnerov. Ozdobte si stôl mištičkou s plávajúcimi sviečkami alebo si urobte romantický večer s partnerom pri intímnom   osvetlení. Hlavne zdravo, nie pomocou ropných produktov a chémie. Sviečky môžeme darčekovo zabaliť a doručiť vám priamo domov alebo do firmy. Keďže ide o handmade výrobky, už v auguste prijímame objednávky na vianočné balíčky.

 

Okrem kúpy sviečok z našej výroby môžete vyžiť aj tvorivú dielňu a vyrobiť si sviečku sami laugh Pre bližšie informácie sledujte Kalendár akcií alebo nás neváhajte kedykoľvek kontaktovať.